Mesto Sabinov plánuje postaviť 39 nových nájomných bytov

22.03.2010 Sabinov

Sabinov 22. marca (TASR) – Mesto Sabinov plánuje v novej lokalite na ulici Pavla Gojdiča postaviť 39 nových nájomných bytov, ktoré sú určené hlavne pre mladé rodiny.
Radnica už podala dve žiadosti o pôžičku zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a rovnako sa uchádza o podporu z Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR, ktoré by mali pokryť viac ako 90 % nákladov na výstavbu.
Celková investícia by podľa primátora Sabinova Petra Molčana mala predstavovať približne 1,8 milióna eur. Mesto pri budovaní jedného z blokov zvolilo technológiu montáže, ktorá umožňuje realizovať práce v pomerne rýchlom čase. V prípade získania štátnej podpory by mohli dokončiť časť bytov už v novembri tohto roka. Druhá bytovka sa má budovať klasickým spôsobom, tú plánujú odovzdať v druhej polovici roka 2011.
\"Situácia v našom meste je taká, že o uvedený druh bývania je pomerne veľký záujem. V minulom roku sme odovzdali 16 bytových jednotiek, takže práve preto sme zvolili aj takúto alternatívu, že v tomto roku by sme mohli dať k dispozícii 23 bytov a na budúci rok potom 16 bytov, \" povedal TASR Molčan. Predpokladá, že ak proces pôjde podľa stanoveného harmonogramu, s prácami by sa mohlo začať najneskôr v júni tohto roka.
Prevažne pôjde o dvojizbové, v menšom počte trojizbové byty, pričom vo väčšom objekte majú byť aj štyri jednoizbové bytové jednotky. Vchody do blokov budú vybavené bezbariérovým prístupom a na prvom podlaží sa počíta s bytmi pre hendikepovaných občanov.
Prioritne chce samospráva využiť na výstavbu výhodné štátne pôžičky, ak sa im však nepodarí uspieť v tomto procese, podľa primátora spôsob financovania prehodnotia a budú uvažovať o možnosti postaviť byty z iných úverových zdrojov.
\"V každom prípade jeden aj druhý spôsob je vždy pôžičkou. My volíme v meste takú filozofiu, že výška nájomného za byt sa rovná potom hodnote tej splátky, ktorú musíme vrátiť príslušnej bankovej inštitúcii, \" konštatoval Molčan. Dodal, že návratnosť vynaložených prostriedkov u týchto produktov je pomerne dobrá a pri vlastnom financovaní by mohli byty prideliť aj žiadateľom, ktorí nespĺňajú podmienky určované pri poskytovaní štátnej podpory.
Molčan zdôraznil, že z hľadiska ďalšieho rozvoja bývania sa chcú venovať aj potrebám občanov staršej generácie. Niektorí seniori totiž majú problémy s financovaním svojich viacizbových bytov a výstavbou jednoizbových bytov by sa pre nich vytvorila možnosť lacnejšieho bývania.
 

Vyberte región